9 augusti 2015
15:00

Västanviks AIF

Referat: Säffle FF 2 - Västanviks AIF

Höstsäsongens första match och det i ett solgass vi inte sett så mycket av i sommar och jag tror inte vi haft en så varm dag sen sista vårmatchen mot Hertzöga. Detta tillsammans med en långhårig tungsprungen gräsmatta gjorde att det var många långa tungor under matchen.

Resultatmässigt ser det ut att vara en enkel historia men våra två sista mål kom i de sista fyra minterna så även om vi skapade lägen för flera mål kändes det inte pga vår nonchalans i försvarsspelet emellanåt helt lugnt förrän 4-1 målet kom.
Som väntat tog vi tag i spelet från start och tar oss fram främst på kanterna och som vanligt är vi väldigt vänsterorienterade i vårt kantspel.
Via fint kombinationsspel tar sig Vita o Igor i 7.e minuten fram på vänsterkanten vilket ger Vita ett bra läge och han rullar bollen förbi målvakten mot mål där Dusan dyker upp o trycker in bollen. Tyvärr blir han avvinkad för offside vilket spontant kändes lite tveksamt.
Vi fortsätter trycka på och får flera fina skottlägen runt straffområdet men idag har vi bestämt oss för att inte skjuta så det blir några extra svåra pass som bryts istället.
Säffle var inte ofarliga och de var snabba att utnyttja när vi övermod tappade bollar på fel ställen i uppspelsfasen men vi kunde hålla dom borta från stora chanser till en början.

Till slut kunde vi få hål på dom och det efter ett riktigt vackert mål.
Vita får bollen lite till höger på mitten o slår en perfekt cross ut till Igor på vänsterkanten som han tar ner o tittar upp. Han ser då Djuka i bra fart, lämnar vidare bollen inåt i plan till honom och Djuka tar med sig bollen då han måste lagt märke till målisens placering lite långt ut så med en fantastisk skottlobb lägger han in bollen i bortre gaveln. Ett riktigt klassmål rakt igenom.
Glädjen blev dock kortvarig då de tar sig fram på vår högerkant och får en frispark efter en 50/50 situation långt ner på vår planhalva.
Frisparken slås mot bortre stolpen och på kortlinjen står en säfflespelare o kan nicka bollen tillbaks mot andra stolpen där de har en spelare totalren med enkel målnick som följd.
Detta gav dom lite råg i ryggen och de mötte oss lite högre i plan men när vi hade fokus kunde vi spela oss fram till bra lägen som i den 24:e minuten när Igor kommer fram i vänsterläge men skottet går över.
Dusan har också några skapliga lägen på högerkanten men tvärr är han llite tveksam om han ska skjuta eller inte så chanserna rinner ut i sanden.

Vårt spelövertag ger till slut utdelning då de till slut inte kan stå emot så chanserna blir för många o då måste bollen gå in till slut.
I 40:e minuten kommer ledningsmålet på straff efter att Dusan tagit ett fint initiativ och satt fart mellan två försvarare vilket gett ett friläge om de inte med gemensamma krafter fällt honom. Straffen satte sen Igor säkert inät trots att det var lite palaver innan han fick slå straffen.
Tre minuter senare kommer trean efter ytterligare ett vackert anfall där bollen går snabbt mellan flera spelare fram till Vita i kanonläge vid strafflinjen men tyvärr blir inte mottagningen 100%. Detta löser Vita genom att istället för att skjuta lägger han ett kort pass till Igor som med en skyttekungs preccion till synes enkelt lägger in bollen utom räckhåll för målisen.

Med 3-1 i ryggen hoppades man att vi skulle spela ut ordentligt i andra halvlek då tvåmålsledning i denna typ av match där vi kontrollerar spelet borde vara en säker ledning.
Vi blev dock snabbt varse om det motsatta då vårt emellanåt nonchalanta spel höll på att ställa till det ordentligt.
Efter att vi i tredje minuten fått ännu ett mål avblåst för offside kunde Säffle lättvindigt ta sig fram till ett fint avslutsläge och skottet såg ut att segla in men till vår glädje fick vi se bollen ta i ribbans underkant.
Minuten senare tar vi oss fram bra och det ger Dusan fritt skottlägen men skottet blir inte bättre än att målisen kan parera.
Nu hände saker slag i slag för i nästa skede slarvar vi stort vid mittlinjen när vi försöker vara överkonstruktiva och när vi inte sen tar hemjobbet för att reparera det vi gjort får de en jättechans men avslutet blir lite svagt så bollen går utanför.

Halvleken fortsätter med att vi har en del riktigt vackar kombinationer för att i nästa sekund spela med huvudet under armen vilket gör att man inte vet om man ska skratta eller gråta på bänken.
Pga att vi inte är riktigt på tå i många situationer drar vi även på oss några onödiga varningar när fel ska repareras vilket också i längden kan ställa till problem för oss.

Sista kvarten fick vi till slut riktigt tag i matchen kanske beroende på att de tröttnade då de trots allt fått jaga mycket boll och det var ofta deras skicklige mittback som räddade dem genom att läsa spelet rätt.
Att Frykholm som kommit in hade mycket energi och sprang med i djupled hjälpte också till att vi kunde trycka på. Vårt tryck gjorde att det hände en del i slutet som i den 78:e minuten när de har hörna som vi tar hand om och då de ite orkar hänga med i vår snabba omställning kan vi genom snabbt passningsspel ge Djuka kanonläge men skottet går utanför. Anfallet efter kommer Micke helt fri med målvakten men även detta avslut kan målisen parera. Några minuter senare är det läge igen när Igor från vänsterkanten slår in en boll framför mål där Dusan kommer rusande o bara har att stöta in bollen men på nått sätt smiter bollen förbi honom.

Till slut går det inte att freda sig längre för Säffle och det är Igor som gör sitt tredje mål. Detta då han får öppet mål efter att Vita efter en upprullning på vänsterkanten tagit sig fram längs kortlinjen innan han rullar in bollen till Igor.
I slutminuten sätter så Igor sitt fjärde för dagen efter matchens kanske snyggaste anfall. Bollen går på ett snöre mellan Micke-Frykholm-Djuka innan Igor får bollen i fritt läge framför mål och med sin kyla i dessa situationer är det en enkel match för honom att rulla in bollen.
Vi hinner på tillägstid skaffa oss ännu en jättechans när Dusan frispelas centralt men idag är det bara Igor som har torrt krut så avslutet går mitt på målisen.

Med 5-1 på tavlan kanske man ska vara nöjd men det var för mycket (slarv,nonchalans,lättja,okoncentration) vet inte vilket ord man ska välja, för att man ska kunna glädjas fullt ut efter matchen.
Kul dock att se Philips fina insats i sin backdebut från start i fyran.

Matchfakta: 5-1 (3-1)

1-0 19min. Djuka (Igor) Iskall skottlobb eftrr fint kombinationsspel med IGOR.
1-1 21min. Nick nära mål efter tveksamt dömd frispark.
2-1. 40min. Igor (straff) Dusan fälld av två man i genombrottsförsök.
3-1. 43min Igor(Vita) Behärskat avslut från strafflinjen efter bra förarbete av Vita mfl.
______________________-_____________________________________-
68min. Tobbe ut. Henrik in
72min. Philip ut. Anton in
4-1 87min. Igor (Vita) Vita ger Igor öppet mål efter raid längs kortlinjen.
5-1. 90min. Igor (Djuka) Onetouchanfall Micke-Frykholm-Djuka ger Igor friläge med kliniskt avslut.